Katapultova izdanja

993850_10207912521243255_6831665302413137661_nLuka Murina Tihi rat

Roman “Tihi rat” Luke Murine, riječkog autora kojeg smo već upoznali kroz dioptriju “Dnevnika jednog političara”, opet nas iznenađuje svojim pisanjem koje duboko evocira prevladavajući osjećaj krize pojedinca i društva u cjelini.

Sven, glavni lik ovoga distopijskog romana, kastrira svećenike koji zlostavljaju djecu, jer je i sam bio zlostavljan. U tome mu pomaže Stela, njegova djevojka, s kojom održava intenzivne odnose. No, Sven je ujedno i pripovjedač u starosti, koji se sjeća svog života i piše zadnju knjigu koja će ikad biti napisana. Naime, u vremenu u kojem se pričaju događaji, Sven je jedini preostali čovjek u ljudskome tijelu. Kroz priču i njegova razmišljanja otkrivaju se detalji koji obznanjuju njegovu ulogu u “Tihom ratu”, nakon kojeg je čovječanstvo svedeno na potreban broj jedinki koji su se redom preselili u androide i omogućili si vječnost. On je, spletom okolnosti, preživio i jedini odlučio da ne želi vječnost nego život, sa svojim početkom i krajem, te najavljuje svoju smrt sa zadnjim slovom knjige. To je ujedno i kraj čovječanstva.

Prema riječima urednice knjige Dunje Matić, ovaj je roman “napisan gotovo kao SF monodrama, s pretpostavkom budućnosti kao distopije i utopije u jednom, s prizvucima još jedne prošlosti koju ćemo prebrzo zaboraviti, ‘Tihi rat’ funkcionira kao ilustracija mikrofizike društvene dinamike čije posljedice izranjaju na površinu kao sitna i suptilna sakupljanja jedne struje, jednog zamaha, poteza umnoženog i umreženog, neobično sinkronizirane ljudske svijesti.”
Ovaj je roman objavljen i u programu e-biblioteke Poticanje književnog stvaralaštva Grada Rijeke i Gradske knjižnice Rijeka kako bi otvorio riječkim autorima put do publike i nakladnika.

148 stranica, meki uvez, 80,00 kuna


luka murina DNEVNIK za netLuka Murina Dnevnik jednog političara

Luka, kao pisac, progovara umjesto običnog građanina koji šutke sve promatra dok se u politici povlače konci bez reda i pameti. Kroz fiktivni lik Zlatka Dvorovića, nedostojne suvremene verzije fićfirića koji se “uhljebio” u kožnoj fotelji, bez ikakvih predispozicija čovjeka od politike ili čovjeka uopće, Luka gradi satiričnu verziju hrvatske stvarnosti i preispituje granice “fleksibilnosti” morala. Suprotstavljajući liku Zlatka neimenovanoga glavnog lika, čovjeka iz naroda,  “radnika” s razvijenim osjećajem za pravdu, autor preslikava ravnotežu stvarnog svijeta, istovremeno naglašavajući izazove ljudskoj humanosti i sustavu vrijednosti.

No, hoće li razvoj radnje dovesti do katarze, do poante da se sve vraća i sve plaća? Ili svijet u kojem živimo ipak nije tako idealan, a čim prije to shvatimo, time bolje za nas? Ili pak možda u nekom trenutku to prestaje biti važno?
Ozbiljnim temama unatoč, autor namjerno održava zavidnu razinu humora i jednostavnost jezika, banalizirajući dileme protagonista želeći naglasiti da su u nekim područjima ljudskih života stvari crno-bijele i da ne treba gubiti vrijeme tragajući za sivim zonama; za prostorom gdje se istina može subjektivizirati kroz oči promatrača.

140 stranica, meki uvez, 59,00 kuna


Morana Žunec Učenica

morana zunec naslovnica

U knjizi autorica problematizira muško-ženske odnose koristeći se brojnim strategijama poput muškog glasa koji vodi radnju. Osim međugeneracijske razlike između protagonista Sergea i Izabel, kroz 140 stranica čitatelj ima priliku promatrati i klasne odnose, poigravanje poviješću, muško-muška prijateljstva i spletkarenja pokrenuta žudnjom.

Učenica, Izabel Bruni, sa z, nikako sa s, vješta je djevojka sposobna uvući se pod svačiju kožu. I dok Izabel – kroz djelo uvijek prisutna, u svojoj maniri više tijelom nego duhom – bira svoje bitke, ne primjećuje kako je upravo ona poprište i uzrok razorne bitke koja će se razvući na nekoliko desetljeća. Gledana kroz oči stanovitog autora, Izabel postaje delikatni cvijet vrijedan pčelinog leta.

Ono što ovu priču čini zanimljivom, jest obrazac ponašanja koji se prelijeva iz prošlosti u našu sadašnjost te iznova kroz ideju Morane Žunec, u prošlost koju ‘Učenica’ prikazuje. Muško-ženski odnosi, ta tema ispisana, analizirana, čak i preanalizirana, ovdje dobiva dvije dimenzije. Ne samo da čitatelj ima priliku vidjeti takvu vrstu odnosa dodatno okaljanu razlikom u godinama glavnih likova, već dobiva i stanoviti uvid u psihologiju Sergea, protagonista, kojemu riječi u usta i misli u um ne stavlja autor koji bi ih naprosto preuzimao iz vlastitog iskustva, već autorica, dajući muškom duhu pravi make-over.

140 stranica, meki uvez, 59,00 kuna

 

(fotografija: pexels.com)