Andreja Malta: “Cimbuli-cumbuli” ili slikopriča o međusobnom poštovanju svih živih bića

Zašto je slikopriča  “Cimbuli-cumbuli” zadarskoj književnici Andreji Malti izmamila osmijeh na lice?

Dugo već nisam odložila pročitanu knjigu s osmijehom na licu. Bio je to jedan od onih spontanih, zadovoljnih i iskrenih osmijeha.

Što ga je to izmamilo? vjerojatno ćete se pitati.

Evo odgovora. Izmamila ga je slikopriča namijenjena djeci, Cimbuli-cumbuli, poznate nam autorice Ljiljane Jelaske, obogaćena srdačnim ilustracijama magistrice primijenjene umjetnosti Ive Dukić (nakladnička kuće Studio TiM iz Rijeke).

Priča je to o dobroj vještičici Dobri koja je nekada bila zla vještica. S vremenom je shvatila da to ne vodi dobrome pa je odlučila promijeniti se i pomoći brojnim malim životinjicama. Životinjicama koje su se našle u nevolji. To su pauk Dobroslav, puž Brzimir, žaba Marta i gušter Gujo; snašle su ih nedaće te su se, spletom životnih okolnosti, susrele. Unatoč različitosti, stvara se divno međusobno prijateljstvo, uza sve zgode i nezgode na njihovom malom/velikom proputovanju kroz prirodu, gdje uče mnoge korisne stvari o očuvanju lanaca zemaljskog života.

Autorica je na posebno simpatičan i pristupačan način, primjeren djeci, predstavila biljnu, životinjsku i ljudsku vrstu. Jednostavnim stilom opisala je glavne likove ove priče, njihov način života, karakteristike i navike. Svakog od njih popratila je prigodnom pjesmicom u kojoj nam se oni zapravo sami predstave. Bit priče leži u međusobnom poštovanju različitih vrsta, što je kamen temeljac za uspješan suživot. Život na Zemlji je poput lanca povezanog brojnim karikama koja svaka za sebe predstavlja jednu živuću vrstu na našem planetu. Ako se slučajno dogodi da jedna od tih karika pukne, može uslijediti ono najgore. Život ljudi može itekako biti doveden u opasnost. Nažalost, toga nismo u potpunosti svjesni ni mi odrasli, a kamoli djeca.

Na samom kraju upoznala nas je i s dječakom Janom i njegovim roditeljima, čija im je sudbina namijenila susrret s vještičicom Dobrom i njezinim raznolikim društvom. Sklopili su divno prijateljstvo koje su na kraju ovjekovječili zajedničkom fotografijom prije nego što je svaki krenuo svojim putem. Na ljubazni poziv Jana i njegove obitelji, jedino je pauk Dobroslav odlučio nastaviti svoj život na trijemu njihove kuće za odmor.

Neću vam sve ispričati. Ne, ne! Neka to ostane tajna, sve dok ne uzmete knjigu u ruke, posjednete svoju djecu pokraj sebe i pročitate im cijelu priču. Mislim da će kao i njima, također i vama odraslima priča biti uistinu poučna, zanimljiva i draga.

Stoga, nemojte dugo čekati. Što prije nabavite knjigu, skupite dječicu i počnite s čitanjem.

Svakako toplo preporučujem Cimbuli-cubmuli ili slikopriču o međusobnom poštovanju svih živih bića na našem planetu Zemlja.

Sigurna sam da će se i djeci i vama ocrtati iskreni smiješak na licu!